7 acţiuni care ne aduc fericirea
Este început de an şi foarte mulţi oameni își fac o listă cu dorinţe de anul nou care, pentru a deveni realitate, implică o schimbare semnificativă a felului în care suntem sau a contextului în care trăim într-un anumit moment. Energia anului care tocmai începe ne dă ghes să ne dorim să facem lucrurile diferit în perioada următoare.
Cele mai întâlnite dorinţe se împart în câteva categorii: scăderea/menținerea greutăţii, înbunătăţirea formei fizice / mersul regulat la sală, renunțatul la un obicei daunător (fumat, alcool, fast-food), câștigarea mai multor bani / plata datoriilor, schimbarea locului de muncă / avansarea în carieră, achiziționarea unor bunuri (casă, maşină), mai mult timp cu familia / timp mai mult acordat hobby-urilor.
Dacă ne uităm cu atenţie, toate aceste lucruri ţin de un stil de viaţă frumos şi sănătos.
În cei 8 ani de experienţă în activitatea mea de consultant wellness, am sintetizat câteva puncte despre care am constatat că fac diferenţa în starea noastră de bine zilnică. Dacă faci doar aceste 7 lucruri, dar le faci zilnic, îţi garantez că viaţa ta va capăta o culoare şi o vitalitate pe care ai mai experimentat-o doar în copilărie, poate.
În primul rând, vreau să lămuresc, pentru cei ce nu ştiu exact ce înseamnă wellness, că acest termen desemnează o stare de bine, de fericire, ca urmare a echilibrului existent în viaţa noastră din toate punctele de vedere: fizic (energie, sănătate, siluetă armonioasă), mental (optimism, entuziasm, relaţii bune cu cei din jur), financiar (carieră, venituri) si spiritual. În aceste categorii se înscriu, de fapt, şi cele 7 puncte cheie pentru o stare wellness optimă:
- citit / meditaţie / timp în natură
- serenitate / atitudine pozitivă
- activităţi care vă fac plăcere / hobby-uri
- alimentaţie echilibrată
- sport
- disciplină financiară
- credinţă
Unii poate veți spune că nu aveți suficient timp să faceţi ceea ce aveți deja în program, darămite pentru a face încă 7 lucruri, în fiecare zi. Dar o să vedeţi că nu toate cele 7 elemente necesită timp, iar cele care presupun alocarea de timp, merită tot efortul, pentru că, în schimb, veţi deveni mai eficienţi.
1. Citit / meditaţie / timp în natură
Am trecut aici câteva activităţi care te pot ajuta să te regăseşti tu cu gândurile tale, să îţi auzi vocea interioară de care avem atâta nevoie în fiecare zi, dar şi să afli lucruri noi care să-ţi lărgească orizontul. În ziua de azi totul a căpătat o viteză ameţitoare, toate vin din jurul tău să te disturbe: telefon, internet, tv, job, task-uri, termene limită, colegi, şefi, prieteni, parteneri de afaceri, familie, copii… Nu ştiu cum sunteţi voi, dar eu am uneori senzaţia că mă aflu în mijlocul unei tornade, cu totul învârtindu-se în jurul meu şi solicitându-mi câte ceva. Ca să faci faţă la așa ceva şi ca să ai şi succes în gestionarea tuturor acestor lucruri, ai nevoie de un echilibru interior foarte puternic, care să nu fie perturbat de ceea ce se întâmplă în exterior, altfel o iei razna şi fugi în munţi să culegi floricele.
2. Serenitate / atitudine pozitivă
Acest gen de atitudine este necesară şi chiar vitală pentru a avea o viaţă fericită. Are legătură şi cu punctul anterior, pentru că, dacă nu eşti un optimist nativ sau dacă din familie ţi s-a implementat un comportament pesimist, trebuie să citeşti sau să meditezi pentru a căpăta o astfel de atitudine. Iar dacă o ai, ai nevoie de aceleași lucruri pentru a o menţine.
De ce este importantă atitudinea pozitivă? În primul rând, se ştie deja că orice gând negativ îţi influențează viaţa şi sănătatea. Medici, fizicieni specializaţi în fizica cuantică, psihologi şi alţi oameni de ştiinţă au demonstrat deja asta în multe feluri. Este plin internetul de materiale pe această temă. Însă eu vreau să vă aduc în atenţie un singur lucru simplu şi logic: cum poţi să te bucuri de viaţă şi să fii fericit dacă tu găseşti nod în papură în orice situaţie, chiar şi în cele mai fericite dintre ele?
Am să vă dau două exemple aflate la poluri opuse pentru a-mi susţine argumentul. Primul se petrecea în urmă cu câţiva ani, când am mers în vizită la un prieten împreună cu alţi câţiva prieteni, într-o zonă de munte foarte frumoasă. Cum am intrat în curte, toţi am fost impresionaţi: casa era făcută după principii arhitecturale armonioase, cu mult bun-gust, iar grădina era amenajată cu profesionalism şi totul îţi dădea un sentiment de casă de munte frumoasă şi primitoare. Toată această contemplare a fost întreruptă de unul dintre prietenii noştri care a remarcat că, într-un colţ, un burlan era puţin desprins. Eu am fost atât de surprinsă de remarca lui încât i-am şi atras atenţia pe loc că exagerează cu critica. Culmea e că şi el a conştientizat, la fel de prompt şi la fel de uimit de propria-i atitudine ca şi mine, că nu e în regulă o astfel de reacţie. Cel de al doilea exemplu, care m-a impresionat la fel de mult, este al unei prietene care, în timpul naşterii naturale a celui de al doilea copil al ei, datorită unei neglijenţe a medicului, a fost la un pas de o tragedie. Dar, deşi ar fi putut să se enerveze, să se lamenteze, să ţipe la medic, la moaşă sau la asistentă, ea a ales să fie calmă şi concentrată pe micuțul ei. A vorbit cu el non-stop şi a făcut în așa fel încât să îl aducă pe lume în cel mai bun mod posibil (având în vedere circumstanțele, cu medicul care dormea şi moaşa ocupată cu altă nastere). Chiar dacă a avut un scor mic la naştere, în acest moment, tot datorită atitudinii ei admirabile, copilul a evoluat excelent şi se dezvoltă normal şi este sănătos tun. Şi eu sunt convinsă că numai atitudinea ei şi stăpânirea de sine a făcut ca povestea să aibă un final fericit.
Așadar, dacă plecăm de la premisa că viaţa nu e doar lapte şi miere şi dacă acceptăm cu serenitate lucrurile rele şi ne bucurăm maxim de cele bune, fără să luăm în seamă burlanul puţin desprins, cu siguranţă că nu avem cum altfel decât să avem o viaţă fericită.
3. Activităţi care vă fac plăcere / hobby-uri
În ziua de azi, din păcate, foarte puţini oameni fac ceea ce le place, sau fac activităţi în acord cu vocaţia lor. Cunosc un inginer care ar fi vrut să fie psiholog, un pasionat de alpinism care, în copilărie a fost obligat să studieze ani de zile pianul, un economist cu înclinaţii sportive, şi aş putea să continui cu multe astfel de exemple. Fiecare dintre noi cunoaşte cel puţin câte o astfel de persoană, sau poate chiar unii dintre voi vă aflaţi într-o astfel de situaţie. Să fii obligat o viaţă întreagă să faci ceva pentru care nu ai nici o înclinaţie e ca şi cum ai încerca să înveţi o gâscă domestică să zboare. Poate ca e tot o pasăre şi are pene, şi poate chiar vei reuşi să o înveţi să zboare câţiva metri, dar nu va reuşi niciodată să facă ce face un vultur. Dacă ar trebui să îşi câştige existenţa din zbor, va fi o gâscă nefericită şi cu o stimă de sine foarte scăzută, pentru că, deşi munceşte mai mult decât colegul ei vulturul, deşi se scoală mai devreme şi se întoarce acasă mai târziu, nu reuşeşte să facă ce face vulturul. Va începe să creadă că ea nu e o pasăre capabilă şi probabil că se va resemna cu o viaţă mediocră şi nefericită, pentru că va crede că atâta poate. Dar dacă ar sta puţin să își amintească ce îi plăcea în copilărie, când era ea cea mai fericită, şi-ar aduce aminte ce uşor a fost pentru ea să înoate în iazul din spatele casei şi cât de fericită era atunci. Şi poate ar lăsa zborul baltă şi şi-ar începe cariera de înotător. Poate că pe moment ar câştiga mai puţin, şi poate că nimeni nu ar avea încredere în ea, pentru că „Uite, până acum, tu zburai. Așa cum puteai tu, dar era ceva sigur, aveai un venit stabil şi ajungeai la pensie cu asta. După aceea ai fi putut să înoţi cât vrei”. Dar măcar acum e fericită şi la un moment dat chiar va ajunge să facă performanţă din înot.
Cam așa se întâmplă şi cu noi oamenii, doar că mulţi dintre semenii noştri mor, fără să își amintească măcar că odată, demult, ei erau buni la înot. Din punctul meu de vedere, pentru ca un om să fie fericit, e musai să facă ce îi place, şi atunci, nu doar că se va întreţine, dar va face o avere din acel lucru, oricare ar fi el. Şi totuși, dacă vi se pare că e târziu, că nu mai aveți energie, că nu ştiţi cum să ieşiţi din rutina actuală sau cum să creaţi una nouă, măcar luaţi-vă 30 min pe zi pentru a vă ocupa de un hobby. Va face minuni pentru moral. Psihicul nostru are nevoie şi de activităţi care să ne reușească fără efort, şi care să ne genereze plăcere prin acțiunea în sine, fără să ne pese de rezultat.
(Va urma…)
One thought on “7 acţiuni care ne aduc fericirea”