Ca mamă ce stă singură cu copilul acasă toată ziua (până seara când vine tatăl din dotare să o mai înlocuiască), sunt în permanentă căutare de modalităţi pentru a câştiga şi momente doar pentru mine. Cu un copil mic, care cere atenţie foartă multă, este greu să găsesc astfel de momente. De-a lungul timpului am descoperit diverse soluţii: să îi umplu rezervorul de conectare intensă pentru 10 minute sau 25 minute şi apoi să se joace singură, iar uneori am acceptat chiar să se uite la un film de animaţie plin de învățăminte. De ce am nevoie de momente libere? Pentru că trebuie să mai şi gătesc, să fac curat sau chiar să am niște minute de linişte doar pentru mine sau hobby-urile mele. O mamă înţelege perfect nevoia de a ieşi uneori din rolul de entertainer pentru un copil mic.

Totuși în zilele ploioase, parcă este mai greu. Așa că am început să caut prin mediul online şi am găsit o mulţime de activităţi interesante. O să vă exemplific azi ceea ce a funcţionat la noi.

1.Îi dau copilului o foaie pe care am desenat cu pixul forme geometrice, un borcănel cu fasole şi un tub de lipici. Își dezvoltă motricitatea fină, vederea, precizia, şi îl ţine ocupat cel puţin 30 minute. Fiică-mea a stat şi o oră fără să mă bage în seamă.

 

2. Labirint pe covor, prin care se plimbă o maşinuţă sau o altă jucărie. Noi am încercat să construim din lego şi nu a rezistat prea mult. A fost mai eficient cu bandă adezivă de hârtie. Îi dezvoltă creativitatea, îndemânarea, răbdarea şi timp de 20 – 30 minute este ocupat.

3. Făcut baloane de săpun pe balcon. Este o activitate foarte apreciată şi foarte des solicitată. Se opreşte doar când se termină soluţia din sticluţă. În plus ajută la creșterea capacitatăţii pulmonare şi a concentrării.

 

4. Învârtit biluţe de cauciuc în maşina de spălat. Este o activitate de care este extrem de absorbită. Urmăreşte traiectoriile neaşteptate ale mingiuţelor, învârte cuva mai repede sau mai lent şi urmăreşte comportamentul biluțelor. Învaţă o grămadă de fizică în acest mod.

 

5. Joaca cu un animăluţ de companie îl ajută la creșterea responsabilităţii şi empatiei, iar fiică-mea este absorbită de această activitate între 30 minute şi 2 ore.

6. Implicarea copilului în activitățile casnice îl ajută să înveţe responsabilitatea, abilităţile practice şi învaţă să privească cu bucurie sarcini (dealtfel) plictisitoare. Chiar dacă ai mai mult de curăţat după el, pe termen lung câştigul este un ajutor de nădejde în bucătărie :-).

 

7. Altă modalitate prin care îţi poţi ţine copilul ocupat când tu trebuie să întinzi rufe, să faci curat sau chiar în maşină în timpul unor drumuri mai lungi, este joaca de-a poveștile. Tu începi povestea printr-o frază şi copilul trebuie să continue. Astfel puteţi să inventaţi împreună o poveste amuzantă, surprinzătoare sau chiar vindecătoare. Am încercat de curând acest joc cu fiică-mea şi am fost surprinsă ce idei avea pentru a continua povestea, şi a fost interesant finalul care s-a situat într-o cu totul altă direcţie decât începusem povestea (eu pornisem o poveste despre o fetiţă jucăuşă, iar fiică-mea a transformat-o într-o poveste despre un căţeluş trist). Copilul îşi dezvoltă creativitatea şi limbajul, iar părintele află gânduri care îl frământă pe copil în acele momente.

8. Eu mai folosesc cu succes activităţi de genul: înşirat mărgele pe aţă, pictat, colorat, decupat poze din reviste şi apoi lipirea lor pe foi albe. Acestea o ţin ocupată pe fiică-mea cel puţin 30 minute, cu condiţia să le alternez, pentru a creşte interesul, şi o ajută la dezvoltarea motricităţii fine, a concentrării şi a răbdării.

Astfel şi noi, mamele, avem timp să ne refacem forțele şi să ne întoarcem la ei cu multă creativitate, răbdare şi concentrare. 🙂

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.