Vine Crăciunul! Am intrat iarăși în euforie. De data asta mă împart între serviciu și acasă, între serbări la grădiniță și târguri de crăciun, între șters geamuri și evenimente strălucitoare. Îmi place toată acestă efervescență.

Și, totuși, când ajung acasă, îmi place căldura cu care sunt întîmpinată, și activitățile pe care le desfășurăm mai mult în interior. Îmi place să am colțișorul meu cozy în care să mă relaxez citind sau meșterind vreo decorațiune  pentru pom, sau cu fiică-mea, vreun cadou pentru ziua colegilor ei.

Ei bine, colțul meu (adică un fotoliu larg și confortabil) nu prea rezistă. El este adesea invadat de hăinuțe mici, jucării, mănuși de fâș verzi sau vreo cămașă rătăcită de soț. Peste toate se adaugă vreun coltișor dintr-un bon fiscal decupat cu drag de copil și oferit mie drept cadou, vreo frunză uscată sau vreo piatră de prin parc.

Cu toate acestea anul acesta mă simt bine așa, în micro-haosul meu. Pe vremuri m-aș fi plâns de lipsă de timp pentru a pune perfect lucrurile la punct. Bineînțeles că lamentările nu m-ar fi ajutat. Și aș fi fost și mai neconsolată în nemulțumirea mea.

Am citit în primăvară o carte despre Hygge, rețeta daneză a fericirii. Inițial am crezut că este o carte pentru leneși. Am crezut că îți sunt prezentate toate acele lucruri pe care danezii le fac pentru a se simți confortabil când stau degeaba: haine călduroase și pufoase, dulciuri, lumină caldă, un film bun în familie, o ciocolată caldă savurată cu prietenii, căldura focului din șemineu, etc.

Dar am înțeles repede că, de fapt, hygge nu este despre a sta degeaba și a căuta doar confortul. De fapt frumusețea hygge constă în a te relaxa după ce ai depus un efort: după o zi intensă de muncă, după o zi obositoare la ski, după o perioadă petrecută departe de familie, etc.

Esența este tocmai în găsirea unei insulițe de bine într-o mare de frământări, în  savurarea căldurii din casă când afară este furtună de zăpadă.

Este o filozofie de viață foarte utilă. Viața în general conține o mulțime de momente dificile, momente de strădanii, furtuni de evenimente și valuri de piedici. Cine are abilitatea de a se bucura de momentele de respiro și de reușite dintre acestea, poate spune că este fericit. Și, având în vedere filozofia de viață a danezilor, înțeleg de ce ies mereu pe primul loc în topurile ce contorizează fericirea resimțită la nivel de individ.

Revenind la această perioadă a Crăciunului, pot spune că în ultimul timp am învățat să mă bucur din plin de tot ce vine către mine. Și nu pentru că am citit Enciclopedia Hygge. Ci cred că am devenit eu cumva mai înțeleaptă. Deh! Vârsta … ce să-i faci? 😀

Anii trecuți am savurat faptul că stăteam acasă cu fiică-mea și puteam să mă bucur ca în copilărie, deși era și foarte provocator să îmi iasă lucrurile cu un copil mic ce emitea tot felul de solicitări.

Înainte de copil, în perioada de antreprenoriat, nu pot spune că savuram prea profund aerul Crăciunului. Cu toții cred că trecem prin momente în care pierdem din vedere esențialul.

Anul acesta este și mai dificil să îmi iasă totul perfect, așa cum greșit îmi stabilisem eu standardele în prima mea tinerețe. Deși la ora 5.30 îmi încep alergătura cotidiană, mă prinde seara fără a fi îndeplinit decât jumătate sau puțin peste, din lista mea de sarcini. Ce este diferit? Faptul că am învățat să accept că ceea ce am reușit, primit, făcut este exact ceea ce aveam nevoie. Și, când încep să mă concentrez pe asta, realizez că mă simt bine, mulțumită, împlinită. Acelea sunt momentele mele de fericire simplă, plină, completă.

Mai nou așa arată atmosfera perfectă de sărbători în viziunea mea.

În tot acest context am primit o provocare de la cei de la www.favi.ro, să visez la cum ar arăta și spațiul perfect în care îmi voi petrece sărbătorile. Acesta este un motor de căutare pentru mobilă și decorațiuni, cu peste 70 de magazine online și fizice, în care am văzut o mulțime de lucruri drăguțe la prețuri rezonabile.

Nici nu se putea un moment mai bun pentru imaginație, pentru că eu tocmai îmi pregătesc casa pentru a petrece un Crăciun frumos la noi acasă cu o parte dintre părinții noștri (pe ceilalți urmând să îi vizităm după Crăciun).

În primul rând mie îmi place să stau în bucătărie în dimineața de Crăciun. Nu ca să bucătăresc, ci ca să mă bucur de lumină și căldură și să îmi savurez ceaiul și shake-ul de măr copt și scorțișoară.

Spuneți-mi că sunt de modă veche, dar mie îmi plac colțarele în bucătărie. Sunt mai comode decât scaunele și oamenii adunați în jurul unei mese la un astfel de colțar sunt mai relaxati.

Sursă foto: www.favi.ro

Apoi ne vom muta în sufragerie unde casa va fi decorată total imperfect de fiică-mea. Dar satisfacția ei că a făcut singură aranjamentele este price-less.

Eu voi opta pentru o față de masă albă, simplă, dar neapărat cu un napron roșu peste ea.

Sursa foto: www.favi.ro

Și bineînțeles cu șervețele de sezon.

Sursa foto: www.favi.ro

Iar voi, dacă renovați sau mai aveți cadouri de luat puteți să intrați pe site-ul lor și să profitați de reducerile din această perioadă între 8% și 61%.

Mie deja îmi fac cu ochiul decorațiunile pentru Crăciun.

Dar încă mai am de șters niște geamuri și de copt niste fursecuri. Hmm! Probabil că imi comand și niște forme de decupat de la ei. ☺

Un Crăciun minunat tuturor, indiferent de imperfecțiuni!

Text scris de: Loredana Nan

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.