Îmi plac ouăle vopsite de Paşte. Îmi place obiceiul ciocnirii oălor, aspectul lor pe masa împodobită de sărbătoare, dar şi gustul. De când mă ştiu, noi am vopsit multe ouă de Paşti (40 – 60 de bucăţi) şi am mâncat câte o săptămână – două din ele după ce au trecut sărbătorile. Le-am mâncat la micul dejun lângă brânzeturi şi legume, la prânz ca aperitiv şi, uneori, chiar le-am savurat ca o gustare între mese.

Ca orice mamă care se respectă, după ce am născut, am devenit (şi mai) preocupată de chimicalele din alimentele noastre. Şi cum am avut mai multă motivaţie, m-am documentat şi am început să folosesc soluţii naturale la vopsirea ouălor.

Primul an a fost aproape un dezastru. Am găsit pe internet niște reţete, le-am aplicat ad-literam şi … nu s-a colorat nimic. M-am trezit că ouăle mele aveau doar o vagă schimbare de nuanţă. Mi-am pus întrebări, m-am enervat, am renunţat. Am finalizat apoi totul cu vopsea din comerț. Oricum fiică-mea avea vreun an şi se distra doar ciocnindu-le fără să se omoare cu mâncatul lor.

În al doilea an, m-am regrupat, mi-am luat inima în dinţi şi am luat-o de la capăt. De data asta eram la ai mei acasă, așa că atunci când s-a terminat răbdarea mea (destul de repede), a preluat mama controlul, a venit cu soluţii şi am completat acele reţete cu proceduri mai complexe.

În al treilea an eram la socri şi deja eram experimentată. Am aranjat să fiu singură în bucătărie vreo două ore şi … am reuşit!

Azi vreau să vă pun aici rețetele şi procedurile mele, poate va ajuta pe cineva şi va scuti câţiva nervi şi timp de testare.

Așa cum bine ştiţi, ouăle se spală şi se degresează bine şi se ţin pe masa din bucătărie pentru a fi la temperatura camerei atunci când le punem la fiert. Astfel evităm crăparea lor datorită schimbării bruşte de temperatură.

Cantitățile prezentate sunt pentru 10 ouă. Dacă vreți să faceţi mai multe, măriţi proporţional cantitățile. Este foarte important ca ouăle să fie acoperite tot timpul cu apă.

Eu pun toate ingredientele şi le fierb vreo 45 minute, completând cu apă pe măsură ce aceasta scade. Apoi adaug şi ouăle în cratiţă. Le las să fiarbă cu totul încă 10 minute. Dacă scot cu o lingură şi nu îmi place nuanţa obţinută, sting focul şi le mai las în acea soluţie. Pot să mai stea 30 minute sau chiar o oră. Depinde cât de bine s-a fixat culoarea.

 

PENTRU OUĂ ROŞU-ARĂMIU

  • 4 căni de apă, o sfeclă roşie mare, sare şi o lingură oţet

 

PENTRU OUĂ MARO

  • 4 căni de apă, cojile de la 4 cepe mari roşii, sare şi 1 lingură oţet

 

PENTRU OUĂ GALBENE

  • 4 căni apă, 5 morcovi, 3-4 linguri praf de curcumă (condiment asiatic denumic şi turmeric), sare şi 1 lingură oţet

 

PENTRU OUĂ PORTOCALII

  • 4 căni de apă, foile uscate de la 4-5 cepe galbene, sare, 1 lingură oţet.

 

PENTRU OUĂ ALBASTRE

  • 4 căni de apă, o jumătate de varză roşie, sare, 1 lingură oţet

După ce obţinem nuanţa dorită, scoatem ouăle cu mare grijă, pentru că se zgârie foarte uşor cu lingura. Oricum, pentru o persoană atât de repezită ca mine, nu există vreo şansă să le scoată fără zgârieturi. Dar eu mă consolez cu ideea că defectele sunt uşor de acoperit cu abțibilduri sau cu desene făcute cu carioca.

Se pun la uscat pe şerveţele de hârtie şi apoi li se dă strălucire prin ştergere cu o cârpă unsă cu puţin ulei.

Pentru cei care aveți copii mici sau mari, urmează o activitate foarte plăcută: ornarea cu abțibilduri sau desenarea lor cu cariocile. Daţi frâu liber imaginației.

Așa au arătat ouăle făcute de noi acum doi ani, când am avut mai puţină experienţă şi un copil-desenator mai mic:

 

 

Aşa au arătat cele de anul trecut:

 

 

 

Spor la treabă!

 

Articol scris de: Loredana Nan

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.