Vă spun de la început că am scris acest articol ca să vă conving să mergeți să donați sânge din când în când. Am tot auzit în ultima lună vorbindu-se de o criză de sânge în spitale, așa că am început să citesc puțin despre asta. Am aflat că, în general, scade numărul de donatori în perioada verii. Pe de altă parte, a scăzut foarte mult numărul de donatori acum (când vin cam 50 pe zi), față de anii 90′ când erau 150-200 donatori zilnic. Au fost și situații când medicii au fost obligați să anuleze unele operații din lipsă de sânge. Așa că m-am gândit să vă povestesc puțin din experiența proprie privind donarea.

La firma la care lucrează soțul meu, de 3-4 ori pe an aduc o echipă medicală cu toată aparatura și materialele necesare și recoltează sânge de la cei care s-au înscris dinainte. Am fost și eu o dată. Mi-am spus că acum este momentul să o fac și pe asta. Totul este atât de bine organizat, și mă pot duce chiar și cu fiică-mea (pentru că ar fi stat soțul cu ea până donam eu), așa că nu mai aveam nici o scuză. În mine se dădea o luptă. Pe de o parte exista dorința de a ajuta. Îmi imaginam oameni care sunt în nevoie și pentru care eu aș putea contribui. Pe de altă parte simțeam o anumită teamă pe care nici măcar nu o puteam explica. Îmi era teamă că, pierzând o parte din sângele meu, corpul meu nu va face față. Îmi era teamă că îmi va fi rău. De fapt cea mai mare teamă era că trebuie să fiu imobilizată 10 minute și, dacă aș fi avut vreo reacție negativă, nu aș fi putut acționa la timp. Nici una dintre acestea nu era o teamă logică, și eu știam asta. Cert este că, pe fondul acestor temeri, găseam pretexte ca să nu donez. Ba nu știam unde pot face asta, ba nu mă organizam. La un moment dat am găsit o scuză și mai bună, în câteva situații când a avut câte cineva din jurul meu nevoie de donatori, mi-am spus că s-au strâns deja suficienți. De data asta, însă, nu am mai avut nici o scuză. Mi-am adunat curajul și m-am dus.

În primul rând vreau să vă asigur că totul este foarte bine pus la punct: instrumente de unică folosință, un sistem de evidență profesionist și un personal atent și grijuliu, mai ales cu cei stresați și aflați la prima donare de sânge. Dacă nu curge sânge cum trebuie, primești o mingiuță de cauciuc să o strângi în mână și să stimulezi circulația și, în nici un caz nu ești imobilizat cum aveam eu senzația. Da, trebuie să stai cât mai imobil, dar, dacă ai vreo reacție neplăcută, personalul este foarte atent și rapid ca să te ajute. De exemplu, mie îmi amorțise mâna în care aveam acul. Am început să mișc ușor degetele, dar o asistenta m-a văzut imediat. A venit instant lângă mine și m-a întrebat dacă e vreo problemă. Când i-am spus, mi-a așezat ea mâna în altă poziție și amorțeala a dispărut imediat. Deci, sunt foarte atenți. Nu este nici un risc.

Și, pe lângă fapta bună pe care o faci, mai ai și o mulțime de alte avantaje:

1. O donare de sânge scade cu 30% riscul de paralizie și de accident vascular.

2. Crește rezistența la traumatisme, iar în cazul unui eventual accident, organismul se reface mai ușor, fiind obișnuit cu pierderea de sânge.

3. Ajută organismul să își crească imunitatea.

4. Ți se face un set de analize gratuit, inclusiv HIV și hepatita C și B.

5. Primești 7 tichete de masă, o zi liberă la serviciu, reducere de 50% la abonamentul pentru mijloacele de transport în comun.

La toate acestea eu aș adăuga și o stare minunată de satisfacție pe care o ai după un astfel de gest. Mai ales că se recoltează 450 ml, ce reprezintă 10% din volumul total al sângelui care circulă prin corp, și în aproximativ 24 de ore organismul deja îl înlocuiește. O persoană poate dona o dată la 2-3 luni.

Totuși este important să respecți niște reguli: să dormi minim 7 ore în noaptea de dinainte de donare, să nu consumi alcool, iar pentru femei să fi trecut 5 zile de la terminarea menstruației. Înainte de donare trebuie să mănânci și să bei multe lichide.

Poate pare un pic mai complicat, dar vă asigur că nu este. Până la urmă avem puțină grijă de noi și, din cei 450 ml donați, se pot salva 3 vieți. Eu o să mai donez cu siguranță.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.