Am văzut o știre zilele acestea despre câțiva tineri din Iași, care s-au constituit într-un grup de acțiune împotriva furturilor din mijloacele de transport. Se pare că acolo este o problemă serioasă, căreia nici poliția nu îi mai face față. În acest moment încearcă, prin distribuirea de pliante, să educe populația să se auto-protejeze de acești hoți.

Eu știu că cele mai multe victime sunt fie persoane neatente, fie persoane în vârstă, care se deplasează mai greu, nu mai au aceeași mobilitate, iar când urcă într-un autobuz, abia dacă reușesc să își mențină echilibrul, darămite să mai aibă și grijă de geantă. La fel se întâmplă și în locurile aglomerate din piețe, la cozi sau printre standuri.

Însă, urmărind această știre, mi-am amintit o întâmplare foarte haioasă, petrecută în urmă cu vreo 10 ani în Ploiești, pe care m-am gândit să v-o povestesc și vouă, ca să vă amuzați, dar și ca să vă inspiraţi dacă vă doriți un sistem antifurt.

Bunica mea și-a cumpărat, la un moment dat, din obor o sacoşă-geantă dintr-un material textil, care avea în interior un mic portofel legat cu un șnur și cusut de țesătură. I-a plăcut atât de mult ideea încât și-a legat propriul portofel cu un șiret și l-a cusut de geantă, în interior. Era un șiret mai lung, pentru a-i da posibilitatea să îl scoată din geantă și să îl folosească cu ușurință, fără a fi incomodată de lungimea șnurului. Dacă își schimba geanta, își muta și portofelul cu tot sistemul în noua geantă. Acest lucru îi dădea siguranță, deși nu cred că s-a gândit niciodată că o să-i și folosească cu adevărat.

Peste ceva timp, se afla într-o clădire a RATP Ploiești, în fața unui ghișeu, împreună cu mulți pensionari, pentru că se eliberau legitimații ce le dădeau dreptul la transport gratuit cu autobuzul și tramvaiul. Puteți să vă imaginați cu ușurință atmosfera: iarnă (prin ianuarie), un singur ghișeu, un funcționar depășit de numărul mare de oameni, coadă care se prelungea și afară, frig, pensionarii (căci doar ei aveau dreptul la astfel de legitimații) care se îngrămădeau în cămăruța mică, bucuroși că greul a trecut și că în curând vor ajunge în fața gemulețului salvator. Era mare înghesuială. La un moment dat, un bărbat în jurul vârstei de 50 de ani începe să se împingă și să deranjeze ordinea de la coadă. Pentru că se afla lângă bunica mea, aceasta a început să îl prevină că nu e cazul să intre în fața ei, pentru că nu îl văzuse la rând până atunci. Din acel moment scena a început să se precipite și a căpătat accentele unei piese de comedie:

Bunica: Nu vă băgați în fața mea!

Bărbatul: Ce-aveți doamnă?

Bunica (împingând-ul): Mergeți în spate, unde e rândul dumneavoastră!

Bărbatul (încercând să se îndepărteze): Ce-aveți doamnă? Nu intru în fața dumneavoastră.

Doar că geanta bunică-mii se ducea după el, așa că ea, neînțelegând ce se întâmplă, continua să îl apostrofeze: Nu vă mai înghesuiți, pentru că îmi trageți de geantă!

Bărbatul (puțin confuz, dar încercând în continuare să se îndepărteze): Ce-aveți doamnă? Ce treabă am eu cu geanta dumneavoastră?

Atunci bunica mea a observat că avea geanta tăiată, iar șiretul ei ieșea pe acolo și se termina în buzunarul bărbatului. Abia atunci a înțeles ce se întâmpla, de fapt. A apucat zdravăn șiretul și a tras de el, recuperând-și portofelul din buzunarul bărbatului. Încă era plină de adrenalină, așa că a început să strige și să îl lovească cu portofelul: Hoțule! Tu voiai să îmi furi portofelul, nu să intri în fața mea la rând. Aveți grijă la buzunare! Prinde-ți-l că este hoț!

Bărbatul, care s-a trezit singur și demascat într-o sală plină de pensionari furioși, și-a ridicat gulerul paltonului și s-a făcut nevăzut. Sigur că nu a fost prins. Cine era să alerge după el? Vârstnicii cu baston, cei supraponderali sau bătrânicile firave? Între timp, bunicii mele îi trecuse elanul inițial și i s-a făcut teamă să iasă după el, în ideea că poate nu era singur. Dar a devenit eroina pensionarilor care asistaseră la scenă, iar atmosfera tensionată de așteptare s-a transformat într-una plină de euforie pentru că unul dintre ei a fost mai isteț și l-a păcălit chiar și pe un hoț de buzunare versat.

Bună soluție antifurt, nu-i așa?

Sursa foto: https://pixabay.com/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.