Peste tot găseşti modalităţi de a slăbi. Dar mult mai simplu şi mai eficient ar fi să nu ne îngrăşăm niciodată. De ce nu am rămâne cu silueta din adolescenţă toată viaţa? Este posibil. Cu toţii cunoaștem persoane care își păstrează proporțiile şi cât de cât aceleași dimensiuni. Dar oare ei ce fac? Eu am ales pentru dumneavoastră câteva aspecte descoperite de mine în practica de consultant wellnes, sau aflate de la instruirile despre alimentaţie sănătoasă la care am participat:

1. Trebuie să conştientizăm că fiecare bucăţică pe care o mâncăm dintr-un aliment nesănătos, intră în organism, are efecte puternice pe termen lung şi este foarte greu de eliminat după aceea. Orice aliment conţine carbohidraţi simpli (zahăr, făină albă, etc) ne aduce prejudicii. De aceea trebuie să avem mai mult discernământ când introducem în organism așa ceva. Nu spun să nu mâncăm niciodată o ciocolată, o prăjitură de cofetărie, un cartof prăjit sau o pâine albă, pufoasă. Eu spun că alimentaţia noastră nu trebuie să fie formată DOAR din aceste lucruri. Acestea le putem avea ocazional în alimentaţie, şi bine compensate de alte alimente care conţin fibre şi multă apă, pentru a putea fi eliminate reziduurile cât mai repede.

2. Caloriile sunt cele care contează foarte mult în menținerea siluetei. Nu o să ne îngrăşăm niciodată doar pentru că respirăm. Întotdeauna ne vom îngrăşa atunci când vom mânca alimente mai calorice decât ceea ce arde organismul nostru. Diferenţa de calorii în plus ne va îngrăşa, diferenţa de calorii în minus ne va slăbi. O femeie trebuie să consume în medie 1600 calorii/zi, un bărbat în jur de 1800 calorii/zi. Găsim pe internet o mulţime de liste de calorii, nu este foarte greu să le înțelegem şi să le folosim. După maxim o săptămână vom putea să ne orientăm fără să mai consultăm listele. Astfel vom şti cu aproximaţie ce mărime pot avea porţiile noastre de mâncare. De exemplu o farfurie plină cu măncare de mazăre este mai puţin calorică decât un triunghi de pizza, şi ştim foarte bine că ne satură mai bine. O bucată de friptură la grătar de mărimea unei palme, este mai slab calorică decât 2-3 felii de brânză. Dacă vom cunoaşte mai bine aceste proporţii, vom putea mânca variat şi ne vom menține greutatea în acelaşi timp.

3. Nutrienţii sunt acele substanțe din alimente care ne asigură hrana organismului. Trebuie să gândim puţin şi din această perspectivă atunci când mâncăm ceva. De exemplu 2 biscuiţi ne furnizează mai multe calorii decât 1/2 kg morcovi, dar nu ne aduc deloc nutrienţi. La grâu se pierd 25 nutrienţi în procesul de transformare în făină albă, şi doar 4 dintre ei sunt înlocuiţi. Sunt doar câteva exemple care să vă arate că procesarea distruge o cantitate mare din substanțele hrănitoare. Nu trebuie să devenim savanţi, dar putem să vem grijă ca, într-o zi obişnuită să consumăm şi crudităţi pe lângă celelalte alimente. Pe de altă parte avem nevoie şi de suplimente alimentare pentru a ne asigura necesarul zilnic, şi pe care alimentele de azi nu o mai pot face.

4. Mișcarea este un element despre care vorbeşte toată lumea. Mersul la sală, mersul pe jos, joaca cu copilul, urcatul scărilor, gimnastica de acasă sunt variante pe care le putem avea în vedere. Eu aş mai adăuga şi încă un tip de mişcare despre care se vorbeşte mai rar, dar care arde destule calorii: atitudinea activă. Aşi observat cu siguranţă că persoanele cu surplus de greutate se mişcă mai lent, nu se ridică imediat de pe scaun, găsesc modalităţi pentru a ajunge la ce îţi doresc cu un minim de mişcări, evită urcatul pe trotuar şi coborâtul dacă au posibilitatea de a merge pe stradă, totul la ei pare că se întâmplă cu încetinitorul. Sigur că este şi efectul lipsei de mobilitate datorată grăsimii în exces. Dar tocmai această grăsime acumulată este şi un efect al firii lor mai lente. Nu o să vezi niciodată o persoană slabă care nu are iuţeală în mişcări. Dacă ai lucru de birou, găseşte pretexte să te ridici mereu, să iei un dosar, să urci la alt etaj, etc. Eu ştiu din proprie experienţă că, atunci când m-am comportat în conformitate cu firea mea repezită, mi-am menţinut greutatea, şi de fiecare dată când am avut o muncă sedentară, sau am fost nevoită cumva să mă mişc mai puţin de pe un pat pe altul sau de pe un scaun pe altul, am avut dificultăţi în menținerea greutăţii.

5. Dacă observi că începi să iei în greutate, în nici un caz nu îţi cumpăra haine mai mari în care să te simţi mai bine. Eu am rămas după naştere cu 4 kg în plus. Am fost nevoită atunci să îmi cumpăr o pereche de blugi ca să ies cu copilul în parc, neavând dispoziţia să îmi controlez caloriile, pentru că alăptam. Şi uite așa am avut posibilitatea să mai iau încă 8 kg în greutate, până când blugii respectivi să mă strângă atât de rău încât să mă simt total inconfortabil pe stradă. Şi acum mă încăpătânez să mă îmbrac cu aceiaşi blugi, până vor ajunge să îmi fie largi. Atunci mă voi îmbrăca cu cei de dinainte de sarcină, până îmi vor veni din nou. Credeți-mă: o haină care te ţine la orice mişcare, poate fi o motivaţie foarte bună pentru a slăbi.

Apropo: săptămâna asta am slăbit încă 1,2 kg, deşi am călcat strâmb într-o zi în care am mâncat clătite la masa de seară în loc de shake. Dar am avut grijă să ies afară şi să fac mişcare pentru a arde diferenţa de calorii, iar ieri, deşi mă gândisem să îmi fac niște pofte vinovate cu prăjituri de cofetărie în loc de masa de prânz, am renunţat la ele şi m-am păstrat în regulile programului meu. Am mâncat o salată delicioasă care mi-a adus calorii negative şi am reuşit să nu îmi stric rezultatul de săptămânana asta. Sincer, voi m-aţi ajutat. Mi-ar fi fost ruşine să vă scriu un rezultat mai mic decât ar fi fost normal.

Săptămâna viitoare o să vă explic ce este cu acele calorii negative. O săptămână excelentă!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.