Să dăruim şi să fim fericiţi doar de sărbători?
Luna decembrie este preferata mea din an. Deabia virează culoarea frunzelor din copaci de la verde spre gălbui, şi eu încep deja să mă gândesc la iarnă şi la sărbători. Ştiu că sunt destul de mulţi Grinch printre noi şi le înţeleg punctul de vedere. Ei spun că nu este normal să te bucuri la comandă, să fii bun doar de sărbători, să dăruieşti doar de Crăciun şi doar acum să fii alături de familie. Am văzut că presiunea mediatică a sărbătorilor a devenit atât de mare încât unii dezvoltă chiar depresii în această perioadă. Eu sunt prima care pledează pentru libertate, sub toate formele ei. Nu-mi plac lucrurile forţate şi bucuria manifestată brusc după ce pleci de la linia de start din 24 decembrie ora 00.00 şi o abandonezi epuizat în seara de 7 ianuarie tot pe la ora 00.00. Dar mi se pare totuși trist ca, în numele unui normal autodefinit, să nu trăieşti cu emoţie această perioadă şi să te separi de energia care, hai să recunoaștem, învăluie aceste zile.
Eu cred că sunt 3 lucruri foarte importante, pe care ar fi bine să învăţăm să le trăim pe tot parcursul anului şi să nu le abandonam nici la finalul lui:
- Să fim veseli – atitudinea pozitivă sănătoasă, izvorâtă dintr-o trăire conştientă, în care observăm toate fațetele unei situaţii, mai ales dacă este negativă, ne este benefică tuturor. Cunoaştem cu toţii oameni în jurul nostru care ne înviorează ziua imediat ce intrăm în contact cu ei şi cu care ne bucurăm oricând să ne întâlnim. La fel avem şi oameni care sunt atât de negativi încât nu ştim cum să îi ocolim mai repede. Este important să învătăm să ne bucurăm de fiecare moment al vieţii noastre. Sunt atâtea momente din trecutul nostru de care ne aducem aminte cu bucurie sau amuzament şi, pe care, la momentul în care s-au întâmplat, poate nici nu le-am conştientizat așa de bine.
- Să învăţăm să dăruim, iar ordinea în care trebuie să dăruim este foarte importantă. Prima persoană căreia trebuie să îi dăruim suntem chiar noi. Nouă înşine trebuie să ne dăruim iubire, înţelegere, apreciere, muncă cu sens, odihnă şi hrană sănătoasă. Asta ne va umple rezervorul şi apoi vom putea să dăruim şi celor din jur. Mai întâi familiei şi prietenilor şi apoi celor străini. Apropiaţii noştri sunt primii care au nevoie de o vorbă bună de la noi, un sprijin moral şi, uneori chiar material. Dar, dacă după ce facem toate astea, simțim că avem ceva surplus, este important să dăruim şi străinilor. Eu cred foarte mult în ajutorul oferit cuiva atunci când are nevoie, nu atunci când avem noi chef să facem o donaţie egoistă, pentru imagine sau din dorinţa de a primi şi noi ceva la schimb. Să fii generos nu înseamnă doar să dai de pomană hainele rămase, sau să duci ciocolată la o casă de copii în ajun de Crăciun. Poţi să ajuţi o persoană în vârstă să urce în autobuz, să laşi o femeie gravidă să treacă în faţa ta la coada de la ghișeul primăriei, sau să îi dai un covrig unui om al străzii. Dar, cel mai important este să faci gestul zâmbind. Mai mult decât lucrul oferit este importantă atitudinea ce îl însoţeşte. Atitudinea trebuie să fie lipsită de superioritate şi plină de bunăvoinţă. Altfel se pierde mult din valoarea darului sau a ajutorului.
- Să învăţăm să primim – acest lucru este la fel de important ca a dărui. Universului nu îi place dezechilibrul. Nu se poate doar să primeşti şi să nu oferi niciodată. Mai devreme sau mai târziu vei pierde ceva, dacă nu oferi de bunăvoie. De asemenea nu se poate doar să oferi şi să nu accepţi niciodată să primeşti. Atunci rezervorul ţi se va secătui şi darurile tale vor deveni uscate şi lipsite de energia pozitivă specifică. A primi cu inima deschisă un dar face ca cercul generozităţii să fie complet. La fel ca atunci când cineva îţi spune „Mulțumesc” şi tu îi răspunzi „Mulțumesc şi eu!”, chiar dacă nu consideri că ai pentru ce să îi mulţumeşti. De fapt îi mulţumeşti pentru că a primit ceea ce i-ai dăruit, închizând cercul generozităţii.
Dacă învăţăm să simțim zilnic aceste lucruri, nu va mai trebui să ne forţăm cumva de Crăciun. În aceste zile va fi amplificată senzaţia din cauza sinergiei create. Este foarte bine cunoscut faptul că un lucru făcut împreună de un grup de oameni este mai puternic decât dacă este făcut de aceiaşi oameni, dar separat şi în momente diferite. De sărbători lumea chiar poate deveni mai bună pentru că vom dărui toţi în acelaşi timp, vom primi cu drg şi vom fi fericiţi împreună. Ei? Ce ziceți? Nu ar fi frumos? Eu cred că este şi foarte posibil.
Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/