Ieri a fost ziua copilului. A fost pentru prima dată când părinţii au avut zi liberă în mod oficial. Bineînţeles că am sărbătorit cum se cuvine împreună cu fiica noastră, așa cum am sărbătorit şi în anii trecuţi. Dar, aş vrea să dezbat o altă idee, pe care o tot aud în ultimul timp (adică de vreo câţiva ani) în diverse medii: de ce să te bucuri cu copilul tău doar de ziua lui? De fapt această idee o tot aud în legătură cu orice altă sărbătoare: „De ce să fii bun doar de Crăciun?”; „De ce să te relaxezi doar de sărbători?”; „De ce să te bucuri doar de ziua ta?, şi, în esenţă, „De ce să sărbătoreşti la comandă doar în niște zile prestabilite?”.

Eu cred că se duce discuţia într-o direcţie greşită. Da, sunt de acord să te bucuri zilnic, să fii recunoscător, generos, să te joci cu copilul, să munceşti şi să te relaxezi. Zilnic! Dar, în acelaşi timp, eu cred foarte mult în ritmul natural al zilei, lunilor şi anului. Natura ne trece prin primăvară ca să putem să însămânţăm, să ne bucurăm de reînnoirea naturii şi a celorlalte lucruri şi să muncim din greu, să generăm noi acţiuni şi oportunităţi. Vara ne permite să ne consolidăm proiectele şi să ne coacem culturile. Toamna culegem roadele. Iarna este momentul de odihnă, de reflecţie, analiză şi planificare a perioadei următoare. Un agricultor nu poate spune: „Eh! E iarnă şi trebuie să mă odihnesc. Dar eu nu am chef să fac asta la comandă. Hai, mai bine, să însămânţez.” Pur şi simplu nu se poate așa.

Consider că sărbătorile fac parte din acest ritm al naturii. Este bine şi necesar să munceşti intens, să fii în focus o anumită perioadă de timp. Dar este vital să ai momente de relaxare, de regăsire, de deconectare. Şi, în afară de asta, există nevoia de a sărbători, de a te bucura, de a împărtăşi rezultatele muncii tale. Asta se întâmplă de sărbători. În natură, în familie, cu prietenii sau singuri avem nevoie să ne folosim de acest ritm deja creat de natură, de oameni sau de religie, pentru a ne reîncărca bateriile.

În plus faţă de acest lucru, s-a demonstrat deja că, atunci când faci un lucru împreună cu alţi oameni, sinergia creşte puterea rezultatului. Așa că eu vreau să mă bucur zilnic 100%, şi 150% cu ocazia fiecărei sărbători şi nu doresc să adopt atitudinea cinică a celor ce spun altfel.

Sursă foto: https://visualhunt.com/search/instant/?q=celebration

Articol publicat de: Loredana Nan

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.