Din păcate suntem din ce în ce mai preocupați de supraviețuirea siluetei noastre de sărbători. Se întâmplă asta din cauza ofertei supradimensionate de mâncare de pe piața.

În experiența mea de consultant wellness (peste 8 ani) în cadrul companiei Herbalife, am asistat la multe drame trăite de diverse siluete, Oameni pofticioși, gurmanzi și chiar oameni echilibrați în alte zile, se lăsau cu totul pradă aromelor îmbietoare din zi de sărbătoare. Apoi reveneau fără excepție la noi în Centru, cu câteva kilograme în plus și cu convingerea că este un fapt ce nu poate fi controlat.

Eu însămi am avut ani la rând de rătăciri și experimentări. Am avut perioade când nu țineam cont de nimic. Am mâncat friptură de miel și drob cu câteva zile înainte de Paște. Am mâncat tobă și cozonac înainte de Crăciun și am realizat că nu am mai savurat cu adevărat masa din ziua sărbătorii. Am început apoi să țin post cu o săptămână înainte, și s-a întâmplat să mănânc într-o zi de Crăciun atât de mult încât mi s-a făcut rău.

În adolescență efectele culinare nu se vedeau pe siluetă, dar a venit apoi o vreme în care începuseră să apară colăceii. Totul a culminant într-o iarnă, când mă dusesem în vizită la viitorii mei socrii pe atunci. În tren la întoarcere, un conațional deghizat în colindător, încerca să mă sensibilizeze pentru a-i da câțiva bănuți. Mi-a făcut tot felul de urări, printre care și dureroasa: „să aveți naștere ușoară!” (în condițiile în care nu eram gravidă, ci doar mâncasem mult de Crăciun).

Acela a fost momentul de „Până aici! Trebuie să iau măsuri!”. Și, mai apoi, împreună cu specialiștii din Herbalife, am învățat câteva reguli de supraviețuire a siluetei în zi de sărbătoare, cu care m-am ajutat pe mine dar și pe clienții mei, și pe care vi le împărtășesc astăzi și vouă:

1. Moderație și echilibru

Știu că pofta este mare, dar aveți încredere în vorbele acestea și puneți în farfurie cantități mici din fiecare fel de mâncare, astfel îți vei face toate poftele fără să mănânci foarte mult.

Și încă ceva foarte important: mănâncă fără pâine. Sunt prea multe delicatese ca să mai umpli stomacul și cu pâine.

 

Sursă foto: pixabay.com

 

2. Mesteca pe îndelete fiecare îmbucătură

Specialiștii spun că senzația de sațietate apare după 30 min de la începerea mesei. Dacă ești genul care mănâncă repede și fără să mestece cum trebuie alimentele, riști să mănânci foarte mult în cele 30 min până te anunță corpul că el era deja sătul de la a treia porție de sarmale.

Dacă mesteci mai bine mâncarea, în primul rând vei avea ocazia să savurezi mai bine aromele și, în al doilea rând, mănânci o cantitate mai mică de alimente în același interval de timp.

Aa! Și încă ceva: oprește-te când te simți sătul. Nu îți forța corpul după acest semnal. Doar dacă nu vrei să te forțeze și el mai târziu să dai jos pasca și cozonacul de care el nu mai avea nevoie, așa că le-a depozitat pe abdomen.

3. Bea 2 căni de apa cu 30 min înainte de masă

În acest fel te vei hidrata mai bine și corpul nu va mai resimți acea senzație puternică de foame care te va face să mănânci în grabă.

4. Nu mânca nici o gustare între mese.

Dă-i voie corpului să digere și să proceseze alimentele de la masa anterioară. Maxim ce poți să faci este să mănânci un fruct.

5. Bea un ceai cald la o oră după masă

Te va ajuta la digestie și îți va tăia pofta de gustări dulci, apărută în urma acțiunii în forță a pancreasului. Acesta a secretat mai multă insulină pentru a echilibra glicemia, după ce noi i-am dat un exces de carbohidrați și zahăr. Numai că această intervenție în forță ne-a scăzut foarte mult glicemia, așa că simțim nevoia de dulciuri din nou.

Un ceai sau un pahar de apă cu lămâie îi dă răgaz pancreasului să iasă din panică și să revină la activitatea normală.

 

Sursă foto: pixabay.com

 

6. Ieși la o plimbare pe jos sau cu bicicleta

O să arzi caloriile consumate în exces și o să mai uiți și de tiramisul pe care nu l-ai terminat de mâncat. Și dacă nu vei uita, oricum acesta a rămas acasă, deci nu poți cădea în păcat.

 

Sursă foto: pixabay.com

 

7. Consumă suplimenți

În funcție de ingredientele active conținute, aceștia te pot ajuta să reglezi glicemia crescută cu prea multă ciocolată, să elimini grăsimile consumate în exces, sau îți aduc un aport de fibre pe care oricum nu le avem printre atâtea fripturi, ouă și deserturi.

Eu sunt foarte încântată de suplimenții de la Herbalife, pentru că mă ajută să fac și detoxifierea, pe lângă toate celelalte beneficii, iar shake-ul este un must-have în orice dimineață, pentru că aduce nutriție completă la nivel celular și are atât de puține calorii încât pot să mănânc câteva prăjituri în plus la masa de prânz.

Vă doresc o masă îmbelșugată fără efecte nedorite!

Articol scris de: Loredana Nan

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.