1Am o idee foarte bună care vă implică şi pe voi, cei care citiţi acest articol! Dar, înainte de a vă spune despre ce este vorba, am să vă explic cele trei motive de la care a pornit această idee:

1. Am început să îmi planific Paştele de anul acesta. De câţiva ani nu am mai făcut Paştele la părinţii mei, şi, cum anul acesta voi fi la Ploieşti, am început să îmi reamintesc de momentele din liceu şi din facultate, când, pregătirile pentru masa festivă, le începeam de joi înroşind ouăle cu mama, când țineam post în săptămâna mare şi mă duceam să mă spovedesc, iar sâmbăta mă sculam la ora 6 pentru a merge la împărtăşit. Totul se încheia în dimineaţa de Paşti când, la ora 7 mă duceam la biserică şi aduceam Paşte şi lumină. Apoi ne adunam cu toţii în jurul mesei pentru a petrece această frumoasă sărbătoare. Ok! Ştiu că programul meu de Paşti nu este atât de ortodox şi că unora o să li se pară ciudat că nu mă duceam la Înviere, la Denii, sau că nu țineam tot postul, sau că … o mulţime de alte lucruri pe care nu le cunosc foarte bine. Dar vreau să menţionez că eu nu sunt o persoană bisericoasă şi chiar şi cu Dumnezeu am avut niște dispute la un moment dat. Ca un copil comunist get-beget, crescut pe maidan şi fără bunici la ţară, nu prea am avut contact cu biserica decât după revoluţie. Dar şi atunci experiențele mele nu au fost foarte profunde. La un moment dat am simţit nevoia totuși de puţină spiritualitate. Apoi de mai multă spiritualitate. Apoi experiențele mele cu biserica au devenit de-a dreptul traumatizante, întâlnind niște preoţi cu care nu am intrat pe aceeaşi lungime de undă (ca să nu spun că nu aveau har, pentru că, după cum vă spuneam, nu mă pricep şi nu pot aprecia). Dar, la un moment dat, am început să simt nevoia să fac curăţenie de primăvară, din toate punctele de vedere. Mă apucă febra curățeniei generale, (diferită de febra curăţeniei de dinaintea Crăciunului, când e frig afară şi ai haine groase, iar în casă vrei mai degrabă să aşterni totul pentru mai multă căldură, în timp ce primăvara aşterni totul pentru mai multă prospeţime – mda, nu ştiu cât mă înțelegeți). Este perioada când fac curăţenie în haine (arunc, donez, depozitez şi cumpăr ceva nou). Acum încep să simt nevoia unei diete fără carne. Oricum nu mă omor eu după carne în general, dar primăvara încep să simt nevoia de mai multe fructe şi legume, deci se potriveşte cu momentul postului. Așadar, a venit primăvara şi eu am început să îmi doresc să reiau toate aceste ritualuri, inclusiv ritualul meu personal de Paşti.

2. În ultima perioadă am avut mai mult timp să reflectez la viaţa mea. Şi am observat că, de când mă ştiu, am fost tot nemulţumită. Deşi am avut cam tot ce mi-am dorit în copilărie (cu mici excepţii), eu tot eram nemulţumită şi legam orice satisfacţie de un viitor cadou sau favoare pe care urma să o primesc. Recunosc că asta m-a făcut să cam petrec niște ani din viaţă cu senzaţia că sunt nefericită. De fapt, chiar eram nefericită, dar motivele erau nesemnificative comparativ cu motivele de fericire pe care le aveam, dar pe care nu le luam deloc în seamă, decât pentru o perioadă foarte scurtă de timp.

3. La un moment dat am citit o carte minunată. Se numeşte Magia şi este scrisă de Rhonda Byrne. Această carte vorbeşte despre puterea recunoștinței şi despre cum ne poate ea influenţa viaţa în bine. În carte ne sunt date niște tehnici pe care să le aplici 28 zile, cu promisiunea că viaţa ta va fi complet schimbată după această perioadă. Ei bine, eu am aplicat acele tehnici așa cum erau expuse în carte în toate cele 28 zile şi viaţa mea s-a schimbat într-adevăr foarte mult. Nu s-a schimbat fix la sfârșitul celor 28 zile, au durat cam 10 luni din momentul în care am început să citesc cartea. Dar schimbarea s-a petrecut în mintea mea, în modul în care am început să privesc viaţa şi în modul în care am înţeles că trebuie să acţionez. Iar toate acele acţiuni pe care le-am făcut privind lucrurile dintr-o perspectivă pozitivă, a dus l-a această schimbare a vieţii mele despre care vă vorbesc. Mă rog, cartea e super, dacă nu o iei ad-literam şi nu te aştepţi să ţi se întâmple magii ca în poveşti. Tuturor ne este de folos să fim recunoscători în viaţă pentru fiecare lucru pe care îl avem şi, pe care de multe ori îl considerăm de la sine meritat, riscând să devenim chiar aroganţi la un moment dat.

Şi acum, ideea! Pentru că e primăvară şi mi-a revenit dorinţa de primenire, inclusiv la nivel mental, m-am gândit să reiau unul din exercițiile din Magia, şi anume să scriu în fiecare zi, timp de 28 de zile, 10 lucruri pentru care sunt recunoscătoare. Şi, ca să fac totul mai interesant, m-am gândit să vă invit şi pe voi să faceţi asta cu mine, iniţiind un concurs: eu în fiecare zi voi publica sub forma unui articol pe blog, cele 10 lucruri pentru care sunt recunoscătoare, şi, cine doreşte să participe la acest exerciţiu, va scrie sub formă de comentariu la acel articol, cele 10 lucruri pentru care este el recunoscător în acea zi sau în viaţă în general. Vor fi 33 zile (între 23 martie şi 24 aprilie 2016), în care eu voi scrie cele 10 lucruri, dar, pentru a câştiga acest concurs, voi trebuie să aveți doar 28 zile consecutive în care să scrieți comment-urile (deci vor fi persoane care nu vor începe din prima zi, sau altele care vor termina înainte de termenul final al concursului, dar vor avea 28 de comentarii în 28 de zile consecutive, nu 28 de comentarii în ultima zi de concurs). O altă condiţie obligatorie este să scrieți în fiecare zi ceva diferit pentru care sunteţi recunoscători, deci, la final vor fi 280 lucruri bune, foarte bune sau extraordinare care vă mulțumesc. Unii poate o să credeți că nu veți găsi atâtea chestiuni pozitive în viaţa voastră, dar vă asigur că veți avea surprize și revelații neașteptate. Vă spun din proprie experiență.

Ce câștigați dacă intrați în acest concurs? În primul rând veți deprinde sau întări obiceiul de a fi fericiți în fiecare zi, indiferent de conjuncturi, și veți căpăta sau perfecţiona abilitatea de a vedea mereu partea plina a paharului. Apoi, îl puteți privi ca pe un exercițiu, mai ales atunci când o să vi se pară că nu mai aveți nimic nou de scris, iar efortul de a găsi totuși ceva pozitiv o să vă aducă revelațiile despre care vă vorbeam. Practicând acest exercițiu de recunoștință o să observați ca veți deveni mai calmi, mai puțin stresati, și mai optimişti.
Și, pe lângă toate aceste beneficii, o să câștigați din partea mea, chiar înainte de Paşti, un coșuleț cu ciocolată care nu îngrașă (ei bine da, exista așa ceva) plus o surpriză.
Premiul va fi oferit tuturor celor care au scris 10 lucruri pentru care sunt recunoscători, în 28 zile consecutive. Deci nu va fi nici o tragere la sorţi. Așadar, numai câștiguri pe toate planurile.

Eu sunt foarte entuziasmată de această acţiune şi vă promit că şi vouă o să vă placă. Să înceapă concursul!

PS 1: Pentru a vă fi mai uşor să nu rataţi vreuna din zilele de concurs, vă puteţi abona (pe prima pagină a blogului) pentru a primi o notificare atunci când public eu articolul următor.

PS 2: Veţi câştiga enorm chiar şi dacă începeți şi nu terminaţi cele 28 zile, sau dacă aveți 28 zile şi nu sunt consecutive. Nu veți primi premiul meu, dar sigur veți fi mai fericiţi. Sau, poate, cine ştie, mă voi gândi la un premiu de consolare 😉

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.