Recunosc sincer, că nu m-am gândit prea mult la ritmul din viața noastră până nu am dus-o pe fiică-mea la Grădinița Waldorf. Știam despre această pedagogie doar câteva lucruri de suprafață. Am fost atrasă instinctual. În timp, participând la sărbători alături de ea, am început să citesc și am aflat detalii care m-au fascinat.


Sursă foto: pinterest.com

Așa am ajuns să aflu despre ritm și despre importanța conectării noastre la ritmul naturii. În DEX ritmul are mai multe definiții. Una dintre ele sună așa: ”Ritm = desfășurare gradată, treptată a unei acțiuni, evoluție mai rapidă sau mai lentă a unei activități, condiționată de anumiți factori determinanți.”

În Waldorf, ritmul și respectarea lui sunt considerate parte din educație.

De fapt, omul trăiește în aceste ritmuri, pe care le regăsim în toate formele de manifestare ale vieții: rotația planetelor, succesiunea anotimpurilor, alternanța zi-noapte, etc.

Există ritmurile: septenalelor (7 ani), anual (12 luni), lunar (28 zile), săptămânal (7 zile), zilnic (24 ore). Există și ritmuri mai scurte, cum ar fi: ritmul de 4 ore al sistemului digestiv sau cel mai important ritm al ființelor: respirația (ritmul inspir-expir). Toate procesele vitale sunt legate de ritmuri și structuri temporale.

Respectarea ritmului va înlătura necesitatea efortului prea intens. Tot ce se întâmplă în mod regulat necesită un consum mai mic de energie decât atunci când se întâmplă în afara condițiilor obișnuite. Tot ce facem respectând ritmul natural, facem mai ușor, mai bine și cu mai mult spor.

Dar omul, rațional fiind, se poate izola de raporturile naturale și poate ignora conștient ritmurile ce întrețin viața. Dacă vă gândiți, de exemplu, la un tânăr care merge la o petrecere. Va sta treaz o noapte fără probleme. S-ar putea să necesite puțin efort susținut de niște energizante. Dar poate ignora conștient ritmul noapte-zi și procesul normal, fiziologic de trezie și odihnă.

Pentru situații ocazionale nu se întâmplă nimic grav. Doar ceva oboseală ce va fi recuperată cu niște odihnă prelungită în nopțile următoare. Dar dacă este un om care lucrează doar noaptea, va simți dezechilibre serioase. Iar pe termen lung se poate chiar îmbolnăvi, dacă nu își găsește niște mecanisme de reechilibrare. Iată deci, că izolarea profundă și îndelungată de ritmul natural, ne poate aduce grave prejudicii în sanatatea fizică sau psihică.

Ritmul se poate cultiva

În mod conștient, ne putem reconecta la cele mai importante ritmuri. Astfel ne putem echilibra și ne putem crește capacitatea de efort a organismului în fața solicitărilor vieții.

Unul dintre ritmurile pe care îl respectăm instinctiv sau îl ignorăm fie conștient, fie obligați de natura activității zilnice, este cel al anotimpurilor. Sunt oameni care preferă ca iarna să meargă în concediu în zone călduroase. Sunt oameni care muncesc zi-lumină într-un birou, într-o clădire de ciment și sticlă, cu aer condiționat și centrală termică, încât abia dacă observă schimbările de anotimp.

Totuși, conectarea la ritmul anotimpurilor o putem face, chiar și în această epocă modernă, în mod conștient ca să minimizăm dezechilibrele.

Acum, toamna, este momentul în care natura explodează prin roadele oferite. Apoi se retrage în interior, pregătindu-se pentru iarnă.

Agricultorii muncesc foarte mult în această perioadă. Culeg recoltele, le pregătesc pentru iarnă și le depozitează. Apoi pregătesc pământul pentru a se odihni pe perioada iernii și pentru a primi binefacerile așternutului de zăpadă (atunci când este). Pentru unele culturi chiar se însămânțează și se pregătește totul, astfel încât primăvara devreme, deja să aibă ce răsări.

Deci și omul trăiește o intensificare a muncii, pentru ca apoi ușor-ușor să se retragă către interior, pentru o iarnă de refacere.


Sursă foto: Pixabay.com

În ziua de azi, cu atâta progres tehnologic, cu atâta industrializare, cu atâta modernitate în obiceiurile de muncă, nu prea ne mai conectăm la ritmul natuii. Poate dăm o fugă la munte sau ne oprim în parc un moment să ne bucurăm de coloritul copacilor, specific toamnei. Dar nu prea ne acordăm la ritmul profund al anotimpului.

Începând cu această toamnă îmi propun să îmi organizez activitățile și să mă conectez mai mult la ritmul naturii.

Este un moment de reflecție, de evaluare a rezultatelor efortului depus până acum. Îmi propun să fac o evaluare intermediară a obiectivelor îndeplinite pe anul acesta. Îmi voi face un plan pentru ultimul trimestru al anului. Studiez ce cursuri sau ateliere mă pot ajuta să îmi cresc valoarea profesională. Îmi refac planul de acțiune, în ideea că la sfârșit de an, când voi face bilanțul, să fiu pe plus cu balanța realizări-nereușite.

Petrecem mai mult timp în natură

Este momentul în care petrec timp afară cu fiică-mea și ne bucurăm de frumusețea naturii. Am planificat și plătit deja un weekend la Sinaia la sfârșitul lunii. De abia aștept să revăd pădurea tomnatică.

Adunăm frunze și facem aranjamente de toamnă. Mâncăm plăcintă cu dovleac și mere coapte cu scorțișoară. Dimineața bem shake cald de măr copt. Ne jucăm prin bălți când plouă. Urmărim veverițele în parc, cum își îngroapă ghindele pentru iarnă.

Sursă foto: Pixabay.com

Punem legume de sezon la congelator. Nu sunt chiar atât de harnică încât să fac și zacuscă, dar mă bucur de cea făcută de mama. Fac listele cu cadouri pentru Crăciun și stabilesc bugetul. Astfel că nu vom fi dezechilibrați în perioada sărbătorilor, ca să alergăm prin aglomerație sau ca să rămânem fără bani în ianuarie.


Sursă foto: Pixabay.com

Ne pregătim pentru iarnă

Mă pregătesc de curățenia generală de sărbători. Intenționez să încep prin a face ordine în dulapuri. Deja am pregătit haine pentru donat. Am mai cumpărat un raft pentru bucătărie… mai trec pe listă niște cutii de depozitare… . Când faci lucrurile pe bucățele parcă nu ți se mai pare atât de plictisitor și obositor.

Îmi pregătesc florile de pe balcon pentru iernat: unora le schimb pământul, altele vor fi mutate în ghivece mai mari. De abia aștept să mut într-un ghiveci mai mare crăciunița (micuță) cumpărată anul trecut. Sper să mă bucure cu niște frunze roșii și vesele de sărbători. Cu toatele vor intra în casă până la primăvară.

Mănânc mai puțin, mai de sezon, mai fără zahăr și mai sănătos. Mă pregătesc pentru perioada iernii care va veni cu niște ispite culinare greu de combătut.

Săptămâna aceasta voi participa, alături de fiică-mea la grădiniță, la Sărbătoarea Recoltei. Am de gând să savurez la maxim gusturile, mirosurile și texturile de care voi avea parte la această sărbătoare minunată.

Și așa, voi fi pregătită pentru perioada mea favorită: Crăciunul. După care doar voi hiberna până la primăvară.

Ei? Ce părere aveți? Voi cum trăiți ritmul toamnei?

  1. de cand locuiesc l tara sunt mult mai conectata la ritmul anotimpurilor, fiindca stam in mijlocul naturii, in mijlocul campului si simt toate schimbarile de vreme si de anotimp.Altfel privesc acum ploaia, soarele, totul…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.