Cartea debutează oarecum plictisitor, cu personajul principal în prim plan. Foarte repede am gândit că acesta este un tip anacronic și rigid, care are talentul de a-ți deveni nesuferit imediat. După încă câteva pagini m-am întrebat: „Oare cum l-o fi suportând nevastă-sa?”. Apoi am mers imediat cu raționamentul mai departe: „Dumnezeule! Oare cum a găsit o femeie care să accepte să-i fie nevastă?!”.

Ei bine, răspunsul la întrebările mele l-am aflat destul de repede, cam după primul sfert de roman.

Până la final am înțeles că Ove chiar este un tip anacronic și rigid care are talentul de a-ți deveni nesuferit imediat. Dar am mai aflat și alte lucruri foarte interesante despre el, care mi-au revelat cum poate un tip anacronic și rigid să transforme aceste două caracteristici în calități.

Cartea este scrisă într-un stil absolut delicios. Este sensibilă, plină de umor, iar acțiunea se țese treptat și te ține cu sufletul la gură într-un mod ciudat. De ce? Pentru că nu este foarte multă acțiune, ci un soi de monotonie care te ține în priză. Este ca și cum personajul principal, prin încăpățânarea lui, ar reuși în permanență să țină pe loc întregul tăvălug al poveștii. Și, atunci când este pregătit pentru schimbare, acțiunea se prăvălește liber ajutată cu eficiență de însuși Ove cel îndărătnic.

Undeva prin ultimul sfert de carte am plâns. Dar nu așa cum plângi la o carte tristă. Deși cartea se bazează pe o istorie tristă. Am plâns pentru că autorul a creat un personaj care, până la adolescență, a avut  deja niște experiențe foarte triste. Dar s-a protejat în fața lor agățându-se rigid de niște valori transmise de tatăl lui. Și a reușit să  scoată iveală părțile bune ale situațiilor. Am plâns pentru că m-a făcut să îmi observ multitudinea de părți pozitive din viața mea.

Dacă vreți să citiți o carte relaxantă, foarte amuzantă, surprinzătoare și optimistă, vă recomand cu siguranță „Un bărbat pe nume Ove”.

Dar vă previn; dacă la un moment dat vă vor da lacrimile, s-ar putea să îl auziți pe Ove pufnind în ecoul minții voastre: „Pff! Dacă te pui pe bocit, nu îți mai arăt finalul!” 😀

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.