Sunt impresionată! Se întâmplă ceva extraordinar, ce nu a putut anticipa nimeni la început, când totul se contura extrem de urât.

PSD, guvernul, Liviu Dragnea, televiziunile partizane au stârnit nemulțumire, teamă de un viitor negru, indignare, revoltă, furie, îndârjire.

Cine ar fi bănuit că din asemenea sentimente negative se pot naște niște lucruri atât de frumoase! În primul rând luciditatea, atitudinea pozitivă și responsabilitatea a învins în fața pornirilor negative și chiar violente, firești în momentul în care se adună atâta frustrare. Nu cred că există cineva care să nu fi simțit măcar o secundă că ar avea chef să facă un gest cat de mic în urma căruia să simtă și ei puțină durere. Dar, chiar și în momentul apariției unor agitatori, oamenii sau ridicat mai presus de orice impuls primitiv. Ba mai mult, au ajuns la un nivel de conștiință națională la care nu am mai fost martoră vreodată: oameni care se întâlnesc în piață și constată că gândesc la fel, indiferent de cum se schimbă lucrurile față de ziua anterioară, angajatori care lasă orarul flexibil angajaților pentru a putea merge la protest, firme de alimentație publică sau oameni obișnuiți care aduc gustări, covrigi, fructe, ceaiuri, supă caldă protestanților, unități de cazare care oferă spațiu gratuit de înnoptare celor care vin din alte orașe, grădinițe care se oferă să se ocupe până târziu în noapte de copiii celor care vor să meargă în piață și nu au cu cine să îi lase, oameni care aduc cutii cu pancarte pentru cei ce nu au, românii din diaspora care nu se lasă mai prejos de cei din țară. Au apărut reacții total neașteptate din foarte multe direcții: instituții ale statului, ambasade, mass-media din străinătate, televiziunile care erau initial impotriva celor din stradă și-au modificat încet-încet mesajul, și chiar Biserica Ortodoxă Română a luat atitudine în sprijinul protestatarilor.

Au apărut tot felul de idei ingenioase de a protestat pașnic, iar creativitatea a fost la un nivel impresionant.

Însă cel mai mult m-a impresionat un gen de reacție a unor țări vecine, despre care nu am mai auzit vreodată să fi existat: manifestații de susținere organizate în Bulgaria și Republica Moldova. Dar nu organizate de românii de acolo, ci de cetățenii acestor țări, care nu sunt influențați direct de acea ordonanță. Asemenea nivel de sinergie și unitate nu am avut ocazia să trăim până acum. Cred că după ce se rezolvă toată situația (și am convingerea că se va rezolva favorabil) lumea nu va mai fi niciodată la fel. Ceva se va fi schimbat definitiv în noi. Și, culmea, cred că pentru asta trebuie să îi mulțumim lui Liviu Dragnea.

Eu una îi mulțumesc!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.