Unii ar spune că merită să luptăm pentru idealuri. Alţii ar spune că familia sau copiii sunt cel mai bun motiv pentru a face eforturi. Alţii fac tot ce pot pentru a avea un stil de viaţă îndestulător sau luxos. Sau poate libertatea este cea mai importantă, sau drepturile omului. Sau … lista poate continua.

V-aţi gândit vreodată la asta? Eu cred că aş lupta cu adevărat, aş face sacrificii, aş avea putere de convingere pentru a susţine viaţa. Fie că vorbim despre viaţă ca formă de existenţă (animale, plante, oameni), fie că vorbim despre trăiri şi experienţe.

Să ai experienţe diverse, unele intense, altele plictisitoare, altele care te calmează sau te educă, altele negative şi dureroase, altele pozitive care îţi umplu sufletul de fericire, îţi îmbogățeşte existenţa.

Să cunoști oameni cu care te potriveşti, care te rănesc, care te ajută sau te iubesc necondiţionat, care te învaţă, care te seacă de energie, care te pun în situaţii dificile, care te salvează, care te surprind, care te lasă să îi vindeci, care pleacă răniţi de lângă tine, pe care nu-i suporţi sau pe care îi admiri, iţi modelează caracterul.

Să ai experienţe în natura sălbatică, să salvezi animale sau doar să le observi, să fii rupt aproape total de natură pentru o perioadă, să priveşti cerul, să te facă ciuciulete o ploaie surprinzătoare şi caldă de vară, să îţi îngheţe picioarele în zăpadă, să îţi încălzeşti mâinile la gura sobei şi să asculţi cum trosnesc lemnele în flăcările jucăuşe, să îţi ciugule mălai din palmă un puişor pufos, să identifici forme diverse în albul norilor pe cerul albastru, să miroşi o floare, să primeşti sau să oferi un buchet imens, să te joci cu o buburuză sau cu un melc, să urmăreşti curiozitatea şi încântarea unui copil care descoperă natura, îţi dau ocazia de a trăi emoţii variate şi intense.

Să îţi ţii copilul în braţe, să ştii că cel mai simplu gest al tău îi poate influenţa toată viaţa, să îl urmăreşti cum zâmbeşte în somn, să îi vezi încrederea cu care se aruncă în braţele tale, să îţi ia faţa în palme şi să te mângâie, să îţi dea soluţii când te vede încurcat, să aibă grijă de tine şi să te cicăle cum faci şi tu cu el, să te înnebunească cu personalitatea lui puternică, să descoperi că este mult mai bun decât tine în anumite direcţii, să trăieşti iubirea necondiţionată oferită de el, să ajungi la limită când nu mai poţi de oboseală, să te doară sufletul, de mândrie şi dor în aceeaşi măsură, când vezi că se descurcă fără tine, sunt trăiri pe care numai cei care au copii pot să le înțeleagă cu adevărat, şi care te transformă ireversibil.

Cred că toate acestea sunt lucruri pentru care merită să fac orice efort.

https://pixabay.com/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.