imagesEu sunt genul de persoană cheltuitoare. Am crescut într-un mediu de acest fel, la şcoală nu am auzit vreodată ceva despre comportamentul sănătos din punct de vedere financiar, nici măcar la Facultatea de Ştiinţe Economice pe care am absolvit-o cu succes. Sunt un copil crescut în comunism, unde oamenilor li s-a inoculat ideea de salariu sigur şi acces prin rate la orice obiect pe care şi-l doreau dar pe care nu şi-l permiteau. Apoi, imediat după revoluţie a apărut ideea de capitalism, dar educaţia a fost îndreptată către comportamentul de consumator autentic. Așa că, m-am trezit la 30 ani, nu doar fără economii şi fără vreo achiziţie importantă, dar şi cu rate la bănci pentru un credit de consum şi cu vreo două carduri de credit care mi-au devorat instant orice intenţie de a economisi. Abia când am intrat în MLM (iar Herbalife este cel mai tare MLM la capitolul instruire, atât financiară, cât şi de afaceri sau dezvoltare personală) am început să înţeleg că, indiferent cât de mic este venitul tău, dacă ai un comportament financiar sănătos, vei putea să îl înmulţeşti. Dar există şi reversul: indiferent cât de mulţi bani ai câştiga, dacă nu îi respecţi şi nu ai un comportament financiar corect, poţi să îi pierzi printre degete şi să nu te alegi cu nimic. Sunt deja celebre exemplele oamenilor care s-au înbogăţit pornind de la zero sau exemplul celor care au câştigat la loto şi au sfârşit în datorii.

Ce înseamnă un comportament financiar corect? Eu consider că înseamnă să îţi respecţi munca şi banii cîştigaţi, păstrând un echilibru care va duce într-un final la prosperitate. Un astfel de comportament se creează de-a lungul vieţii şi experiențelor personale. Deşi am citit destul de mult pe această temă şi am aplicat tot felul de tehnici, nu pot să spun că mi-am terminat procesul de reeducare. Încă am tendinţa să mă împrumut până îmi intră în cont următorii bani. Partea bună este că nu mă mai împrumut la alte persoane sau la banci, ci doar la alte resurse sau puşculiţe proprii. Nu este corect nici așa, dar este totuşi un pas important. Şi m-am gândit să vă împărtășesc şi vouă câteva idei care mi-au fost mie de folos:

  1. Economiseşte un anumit procent din orice venit pe care îl ai. Este lucrul pe care l-am auzit mereu, dar care îmi este foarte greu să îl aplic întocmai, chiar şi azi. Dar, ceea ce mi-a fost mie de folos în adoptarea acestui obicei, a fost să aplic două strategii: să pun deoparte imediat ce am primit o sumă, şi apoi să cheltui ce rămâne, şi să mă gândesc că există oameni care deja trăiesc cu acea sumă care mie mi-a rămas după ce am pus deoparte un procent. De exemplu, din 1000 lei pe care i-ai primit, economiseşte 100 lei şi abia apoi gândeşte-te cum poţi supravieţui cu cei 900 lei. Şi mai gândeşte-te dacă există oameni care trăiesc deja cu 900 lei pe lună şi, poate chiar tu ai trăit cu 900 lei pe lună la un moment dat. Atunci îţi va fi mult mai uşor să economiseşti.
  2. Fă în așa fel încât atunci când ai nevoie de bani, să nu fie nevoie să îi împrumuţi. Dacă ai foarte bine implementat obiceiul economisirii, vei avea bani deoparte atunci când vei avea nevoie de ei. Dacă totuşi nu îi ai, şi nici nu este o problemă de viaţă şi de moarte, planifică şi strânge bani. Soţul meu are o vorbă: dacă vrei un lucru şi nu ai bani pentru a-l cumpăra, înseamnă că nu ţi-l permiţi. Nu împrumuta bani pentru ceva ce nu îţi permiţi, pentru că s-ar putea să te dezechilibrezi serios atunci când va trebui să îi restitui.
  3. Fă-ţi o rezervă de bani cu care să poţi trăi un an fără să îţi afectezi stilul de viaţă actual. De exemplu dacă acum trăieşti cu 6 000 lei pe lună, ai grijă să ai într-un cont 6 000 lei x 12 luni. Acei 72 000 lei nu îi vei cheltui decât în situaţia în care rămâi fără venit. Niciodată nu ştii în viaţă ce ţi se poate întâmpla. Dacă ai bani pentru un an, poţi fi suficient de relaxat în situaţii de criză. Este un fapt dovedit deja de către psihologi, că un om acționează mult mai eficient dacă nu este sub stresul supravieţuirii. O sumă de bani pentru un an îţi alungă orice stres de genul acesta.
  4. Nu cheltui mai mult decât ai nevoie. Ştiu că este greu într-o societate de consum cum am ajuns noi să fim, dar observ că, deja din ce în ce mai multă lume, începe să înțeleagă că un consum excesiv nu face bine nimănui: nici buzunarelor, nici mediului, şi nici naturii umane în general. Vă provoc să va uitaţi în jur prin locuinţa voastră şi vă garantez că veți găsi imediat cel puţin 10 lucruri de care nu aveți nevoie, dar pe care le-aţi cumpărat dintr-un impuls, sau pentru că erau la reducere, sau pentru că v-a dat un confort psihologic pe moment, sau pur şi simplu aţi cumpărat pe principiul „să fie acolo”, dar nu aţi mai folosit acel lucru de luni sau poate chiar de ani buni. Imaginaţi-vă apoi că acei bani cheltuiţi ar fi putut să vă fie de folos în alte situaţii când aveați o nevoie urgentă, sau poate aţi fi putut să ajutaţi pe cineva cu ei, sau puteaţi să îi fi dat copilului vostru.
  5. Nu cumpăra apă de la chioșcul de ziare. Eu numesc acest tip de cumpărături „cheltuieli fără discernământ”. Te grăbeşti şi vrei o gumă de mestecat. O cumperi repede de la chioșcul de ziare şi dai cu vreo 20-30 bani mai mult, când ai fi putut să te preocupi din timp şi să o achiziţionezi din supermarket acum două zile când ai făcut cumpărăturile pentru casă. Sau poate circuli cu tramvaiul de obicei, dar azi ai întârziat la o întâlnire importantă cu un client şi iei repede un taxi. Şi uite așa, dacă ai calcula fiecare „cheltuială fără discernământ”: azi 10 bani de la o apă plată, mâine 10 lei daţi pe un taxi pentru că nu te-ai organizat cum trebuie, şi poimâine 200 lei daţi pe o geantă care era la reducere, dar care nu îţi trebuia, ai ajunge să strângi după câţiva ani o sumă frumuşică cu care îţi poţi realiza ceva care îţi doreşti cu adevărat.
  6. Dacă îţi apare o cheltuială în plus în bugetul lunar, nu te repezi să scazi cheltuielile, ci gândeşte-te cum poţi să îţi creşti veniturile. Ia-ţi un job part time, sau un job temporar, sau poate găseşti o modalitate de a face bani dintr-un hobby. Dacă ai o afacere, încearcă să te extinzi. În general nu este bine să îţi scazi nivelul de trai pentru a face un anumit lucru pe care nu îl ai prevăzut în mod normal în buget. De exemplu, copilul tău are nevoie de cursuri de engleză şi nu ţi le permiţi având în vedere venitul şi cheltuielile tale actuale. Plăteşte acele cursuri dintr-o altă sursă de venit, şi nimeni nu va resimţi vreo greutate.

Ar mai fi câteva lucruri legate de investițiile în active sau cheltuielile cu pasivele, dar, deşi cunosc teoria, încă nu am reuşit să o pun în practică. Promit să updatez articolele când voi avansa pe această direcţie.

Şi un alt element important, pe care l-am găsit in cartea lui T.Harv Ecker – „Secretele minţii de milionar”, este obiceiul de a pune deoparte, odată cu cei 10% pentru zile negre, încă 10% pentru distracţie, sau pentru un stil de viaţă extravagant. Dacă de primii 10% nu trebuie să te atingi decât la o nevoie extremă sau pentru o investiţie în ceva ce îţi va aduce alte venituri, aceşti 10% pentru distracţie trebuie musai să îi cheltui până la sfârșitul lunii. Astfel creierul tău va fi mai relaxat, frustrarea nu-şi va arăta colţii şi economiile tale vor creşte.

Nu ştii cum ai putea să supravieţuieşti cu cei 80% rămaşi? Păi să recapitulăm: dacă ai 1000 lei venit, pui 100 lei pentru zile negre, şi 100 de lei îi „spargi” cum vrea sufletul tău. Îţi rămân 800 lei să supravieţuieşti. Sunt deja oameni care supraviețuiesc cu 800 lei. Poate chiar tu ai supravieţuit la un moment dat cu 800 lei şi nici nu te lăfăiai lunar să faci ce-ţi pofteşte inima cu 100 lei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.