Am scris la un moment dat în „Magia recunoștinței ” că acest exercițiu m-a ajutat să mă organizez mai bine. Și știu că acum, în prag de sărbătoarea Paștelui, avem o mulțime de lucruri de făcut, așa că ne prinde bine să fim cat mai organizați pentru a putea face și curățenie și mâncare și să ne ocupăm și de noi. Am scris aici câteva concluzii și moduri de abordare care sper să vă ajute și pe voi.

1. Curățenia. Nu știu din ce motiv, aveam la un moment dat ideea că trebuie să fac curățenia generală în săptămâna dinaintea sărbătorii respective, iar cu o zi înainte mancarea și deserturile. Mă gândeam eu că totul trebuie să fie impecabil și proaspăt. Vă dați seama că nu era nici una nici alta, iar eu intram în zi de sărbătoare nervoasă, frustrată și obosită gata. Nu mai găseam resurse să mă bucur de sărbătoare.

Probabil că am fost singura din lume care făcea un astfel de gest extrem, dar mi-am învățat lecția.

Să începem cu primul pas: curățenia. E important să vedem, in primul rând care sunt motivele pentru care facem curățenie și ce anume urmărim cu acest lucru. Înainte de a avea copil eu făceam curățenie generală de 2 ori pe an: primăvara înainte de Paște și în decembrie înainte de Crăciun. La vremea respectivă mă interesa să trec prin toate dulapurile pentru a restabili ordinea, să curăț geamurile, perdelele, coverturile și covoarele pentru a le împrospăta și să igienizez mai in profunzime baia și bucătăria. În rest, făceam curățenie săptămânal.

Acum, de când am copil, văd lucrurile din altă perspectivă: am de luptat cu microbi, acarieni, bacterii microscopice și alte arătări. Așa că acum fac curățenie generală de 3 ori pe an, iar în anumite sectoare chiar mai des. Acum am adăugat curățenia de vară când pun la mașina de spălat toate pernele, pilotele, paturile și coverturile din casă si dezinfectez salteaua pentru a reduce acarienii. Perdelele și covoarele sunt, de asemenea cuburi de microbi și acarieni. Deci trebuie să am mai mare grijă la curatarea lor. Nu mai folosesc la orice pas soluții chimice din comerț, pentru că știu că fiică-mea își petrece 80% din zi pe covor și baga în gură jucăriile pe care le pune din nou pe covor și invers, se joacă cucu-bau cu perdeaua și a avut chiar o perioadă când lingea geamul ușii de la balcon. Așa că acum am 2 sticle cu pulverizator, una cu spirt cu care șterg geamurile și mobila și alta cu apă și oțet (în proporție de 2 la 1) cu care șterg covoarele. În plus am umplut casa cu covorașe mici pentru a le putea spăla cu ușurință, pentru că fiică-mea are o pasiune nemăsurată și greu de înțeles de a arunca diverse lichide și solide pe jos.

Anul acesta, la curățenia de primăvară și de Paște am avut o strategie nouă: am chemat-o pe mama la mine la sfârșitul lunii martie ca să stea cu fiică-mea și eu să fac treabă într-o liniște măcar aproximativă. Eu mi-am planificat curățenia pe o săptămână, pentru că am alocat doar câteva ore pe zi pentru asta. În rest trebuia să merg în parc, să am și timp de conectarea cu prințesa mea și să și gătesc. Deci cine nu are astfel de obligații dar are job, poate termina totul într-un week-end sau două, dacă aveți o casă mai mare și mai aglomerată. Înainte de a începe, mi-am achiziționat câteva cutii pentru că aveam nevoie de câteva soluții pentru depozitare și mi-am făcut liste cu acțiuni necesare în fiecare cameră.

În prima zi am aplicat metoda găsită aici pentru a face ordine în dulapurile cu haine. Pot să vă confirm că a fost cu adevărat magic și acum am o ordine în dulap pe care o pot întreține, lucru care nu mi-a ieșit niciodată.

Apoi, în fiecare din celelalte zile ale săptămânii am făcut câte o cameră, tăind de pe hârtie fiecare operațiune după ce o realizam.

A ieșit totul foarte bine, fără stres, fără oboseală și fără să simt că sunt „în curățenie”.

2. Masa de sărbători.

Noi românii avem obiceiul de a face multă mâncare și multe dulciuri. Nu știu de unde ne vine acest principiu, dar se știe deja că, după ce trec sărbătorile, se arunca în jur de 30% din mâncare. Asta înseamnă că am fi putut face lucruri mai importante cu banii astfel irosiți și, dacă ne-am gândi și la faptul că sunt unii oameni care nu au aproape deloc de mâncare, poate am fi mai atenți cu risipa de alimente.

Eu am adoptat o altă strategie: am făcut un meniu cu mâncărurile specifice preferate de întreaga familie. Dacă am constatat că este cam mare, am stabilit, pentru felurile de mâncare la care se putea, porții doar pentru o masă.

Mie îmi place să mănânc de Paște drob, pască, ouă roșii, legume, brânzeturi, ciorbă de miel sau din orice alt fel de carne sau chiar fără carne deloc și desert (dacă se poate vreo 2-3). Pe mine friptura nu mă atrage deloc, deci nu mănânc, pentru că oricum nu mai are loc. Și, pentru că anul acesta vom petrece Paștele la părinții mei, am compus împreună cu mama meniul și am planificat pregătirea lui pe zile. Azi, în joia mare vom vopsi ouăle. Ne va lua ceva mai mult timp pentru că vom folosi soluții naturale, iar pentru anumite culori ouăle vor fi lăsate peste noapte în soluția respectivă. Mâine vom face drobul, ciorba și ciocolata de casă, iar sâmbătă va pregăti tata friptura cu mirodenii pentru a o pune la cuptor în dimineața de Paște, astfel încât să fie gata până la masa de prânz. Anul acesta am optat pentru a comanda un cozonac și pască la o cofetărie care ne place foarte mult și care folosește ingrediente naturale. Cantitățile de mâncare vor fi echilibrate, astfel încât, si anul acesta ca și în ceilalți ani de când aplicăm principiul moderației, vom avea belșug la masă fără stări de disconfort alimentar și fără să aruncăm mâncare.

3. Timpul pentru tine

Unii oameni își doresc să meargă la biserică în fiecare zi în săptămâna patimilor, pentru alții e important să meargă la coafor, iar alții pur și simplu își doresc să stea în fața televizorului, cu o carte în mână sau la o discuție cu o prietenă. Eu îmi doresc o combinație dintre toate acestea. Ieri am fost la biserică și zilele următoare vreau să mă întâlnesc cu câteva prietene, pentru ca în seara de Înviere să mă relaxez în familie sau la un film bun.

Este foarte important să ne planificăm acest timp pentru noi exact ca și cum am planifica o sarcină la serviciu și apoi să nu renunțăm la el orice ar fi. Pentru că, de multe ori, primii pe care îi sacrificăm suntem chiar noi

Eu vă doresc o bună organizare pentru a avea un Paște fericit și nu unul obosit!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.